Вход    
 + Регистрация
  • Main navigation
Неустоима оферта!

строителство на къщи по поръчка
Фирми в България
Who's Online
Общо 5 потребители
(1 потребители разглеждат обяви)

Регистрирани: 0
Гости: 5

още...
Home / Фирмени страници / Кализия

Ароматна кализия

Ароматна кализия / Callisia Fragans

 

Ароматната кализияе популярно, стайно декоративно саксиено цвете. За съжаление малко хоразнаят, че освен декоративната му стойност в стъблото и листата нарастението се крият невероятни свойства - да лекува редица заболявания,които съвременната фармацевтична, медицинската наука и практикапонякога се оказват безсилни да преборят. Да възвърнат здравето,радостта и усмивката на страдащите!…

В българската народнамедицина и фитотерапия кализията не е позната. За това цвете, заболестите, които лекува, за начините на приготвяне на лечебните масла имехлеми, на настойките, запарките и отварите при домашни условия слично отгледаните в жилището ми кализии искам да разкажа. Ще се радвам,ако кализията влезе във всеки дом не само да го краси, а когато станенужда, да бъде първият домашен доктор в семейството.

Ароматнатакализия е многогодишно цвете. Принадлежи към семейство Commelinaceae.За негова родина се смята Мексико. В природни условия расте и втропичните и субтропичните области на Централна Америка, Антилскитеострови и Югоизточна Азия. Тя е непретенциозно, топлолюбиво, водолюбивои слънцелюбиво цвете. Стъблото й е изправено, облистено, крехко. Нависочина при домашни условия стига до 80 см, а в природата – над 150см. Листата й са продълговати, с дължина 20-30 см и ширина 4-6 см. Повъншен вид приличат на малка царевица. Те са плътни, сочни,жълто-зелени, покрити с лъскав восъчен налеп. От изправеното стъбло нацветето израстват ластуни. Те са многоколенни, достигат обща дължинанад 100 см и са покрити с недоразвити листа. На края завършват соблистена розетка - метличка. Когато ластунът полегне върху почва(както при ягодите), розетката се самовкоренява и дава началото на новорастение. Това е естественият начин на размножение в природата. Придомашни условия кализията се размножава основно чрез вкореняване нарезници във вода.

Макар и рядко, кализията цъфти с дребни под1 см цветчета, събрани в метловидно съцветие. Те излъчват силен, неженприятен аромат, наподобяващ момината сълза.

За лечебни цели се използва предимно сокът от надземната част на цветето – стъблото, ластуните и листата, но най-често ластуните.

Врезултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, а също вИркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербургбило доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността далекува много болести. Това му свойство се основава на наличието набиологично активни вещества от групата на флавоноидите ифитостероидите, на широката гама от витамини и микроелементи.

Технологиятаза приготвянето на споменатите лечебни средства не изисква специалнаапаратура и приспособления. Необходимо е само желание, старание испазване указанията на съответната лечебна рецепта.

Лечебни масла. Използват се при лечение на кожни заболявания, артрити, артрози, масажи и разтривки.

Преснителиста, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. Поставят се в подходящемайлиран, стъклен или порцеланов съд. С помощта на дървена лъжица сесмачкват, за да се получи кашица. Тя се пресова през марля, за да сеотдели сокът. Към него се прибавя маслиново или слънчогледово олио,разбърква се до хомогенизиране и престоява 3 седмици. Слага се в тъмношишенце и се държи на прохладно място.

Свежо набрани ластунисе нарязват на ситно, слагат се в чист емайлиран съд, заливат се смаслинено или слънчогледово олио, поставят се в предварително загрятана 40 градуса фурна и се задушават 8 часа. След това се прецежда презмарля, налива се в тъмно шишенце и се съхранява на подходящо място.
Мехлем.Използва се за лечение на натъртвания, измръзвания, трофическа язва,артрити, артрози, различни кожни заболявания, за разтривки припростудни заболявания.

Свежо набраните листа, стъбла и ластунисе нарязват на ситно. Смачкват се на кашица и към нея се прибавя детскикрем, вазелин, олио или чиста прясна свинска мас в съотношение 2:3.Двата компонента се разбъркват заедно и стриват до пълнохомогенизиране. Полученият мехлем се поставя в тъмна кутийка и сесъхранява на прохладно място.

От свежи листа и стъбла сеизстисква сок и се смесва с детски крем, вазелин или свинска мас всъотношение 1:3. Разбърква се и се съхранява на прохладно място.

Приготвяне на спиртни настойки.Те са най-често употребяваното лекарствено средство. Технологията наприготвянето им принципно е една и съща. В зависимост от болесттапроменливи величини са количеството и концентрацията на спирта,количеството на кализията и режимът на лечението.

Спиртнанастойка за профилактична употреба. Вземат се 12 междуколенни възела наластун, нарязват се на ситно, поставят се в еднолитрова стъкленабутилка. Заливат се със 750 мл 40%-ов спирт. Бутилката се запушва истои 14 дни на стайна температура. След това се прецежда и се съхранявав тъмна бутилка на прохладно място. Взема се по 1 ч.л. два пъти дневно40 мин. преди ядене.

Отвари.Отварите на кализията се използват за лечение на повечето болести. Заразлика от запарките тук се избягва продължителната термична обработка.Освен това при отварите се използват всички зелени части на растението:стъбла, ластуни, листа.

Отвара за лечение на запек.Две междувъзлия на ластун или два по-малки листа на кализия се нарязватситно и се поставят в чист емайлиран съд. Заливат се с половин литърстудена вода и се загряват до кипване, без да кипи. Снема се от огъня исе оставя в покой в продължение на 7 часа. Получената отвара сепрецежда в тъмна стъклена бутилка и се съхранява на прохладно място.Употребява се по 1 с.л. 3 пъти дневно 40 мин. преди ядене. 
 
Кализия растения в саксия 
*снимката е от албум на TZDA в снимка.бг
 
Продавам ароматна КАЛИЗИЯ - билката срещу болестите на века
0889206264 и lirabg@mail.bg
 
* по материали от doctorbg.com 
 


See also
Recommend this page to a friend! Prepare to print
Related Pages Menu
Спонсори
място за реклама фирми в българия фирмен каталог
Без да купувате скъпи уреди
Йонна терапия вкъщи само за 10 лв.
Препоръчано: